News Details

Aktuality

Začala hlavní sklizeň hroznů: Nadcházející týdny mají rozhodující význam

09/06/2023

Za slunečného pozdně letního počasí se většina německých vinic pustila do hlavního sběru hroznů, včetně odrůd jako Frühburgunder, Müller-Thurgau nebo Dornfelder.


Za slunečného pozdně letního počasí se většina německých vinic pustila do hlavního sběru hroznů, včetně odrůd jako Frühburgunder, Müller-Thurgau nebo Dornfelder.

Sběr hroznů odrůdy Burgundské je také na startovní čáře, zatímco sklizeň Ryzlinku rýnského je ještě dva až tři týdny vzdálena, v závislosti na konkrétním regionu.

Slunečné počasí je optimální

Vinaři jsou nadšení z aktuální slunečné a zejména suché předpovědi počasí. Po výborném kvetení vinné révy na jaře jsou hrozny velmi kompaktní a díky nedávným vydatným dešťům je zásoba vody ve vinicích mimořádně dostatečná.

Pokud by ovšem nyní přišly deště, bylo by nutné sběr výrazně urychlit. Přestože by sklizeň většího množství hroznů v krátkém časovém intervalu mohla představovat výzvu, vinaři jsou již dobře připraveni na tuto situaci. V posledních letech totiž významně zvýšili svoji sklizňovou kapacitu v reakci na stále se zvyšující klimatické extrémy.

Kvalitu bude nadále ovlivňovat další vývoj počasí

Pro vinaře je tak klíčovým faktorem další vývoj počasí v nadcházejících týdnech. Pokud zůstane sucho, nabízí se stále možnost dosáhnout výjimečné kvality v ročníku 2023, a to díky silnému nasazení hroznů a dostatečné zásobě vody. V současné době lze předpokládat, že celonárodní objem sklizně v roce 2023 mírně přesáhne desetiletý průměr, který činí 8,8 milionu hektolitrů.

Video archív: 

Ruční sběr na strmých vinicích

Mechanický sběr