News Details

Aktuality

Velmi časná sklizeň ledového vína v Německu

11/22/2022

Překvapivě velmi brzy se v letošním roce podařilo vinařům ve dvou severovýchodních vinařských oblastech – Sála-Unštruta a Sasko – v noci z 20. na 21. listopadu završit ročník 2022 sklizní ledového vína.

 


Překvapivě velmi brzy se v letošním roce podařilo vinařům ve dvou severovýchodních vinařských oblastech – Sála-Unštruta a Sasko – v noci z 20. na 21. listopadu završit ročník 2022 sklizní ledového vína.

Při teplotě minus sedm až devět stupňů Celsia byly podmínky ideální. Odrůdové spektrum sklizených hroznů ledového vína sahalo od Ryzlinku rýnského a Tramínu až po Cabernet Blanc a Blauer Zweigelt. Jak zdůrazňuje Německý vinařský institut (DWI), časné mrazy jsou k výrobě ledového vína výhodné, neboť čím časnější, tím větší šance, že hrozny jsou zcela zdravé.

Poker s ledovým vínem je spojen s rizikem

Na jihozápadě Německa je situace velmi rozdílná – letos hrozny na ledové víno na keřích ponechalo jen poměrně málo vinařů. V Porýní-Falci se oproti loňskému roku, kdy jich bylo 152, se v letošním roce jednalo pouze o 31 producentů, kteří zaregistrovali své vinice pro sklizeň ledového vína. Jedním z důvodů jsou velmi mírné zimy, kdy hrozí, že dřív než mráz, hrozny poškodí mírné vlhké podzimní klima, a nebudou proto v tak dobré kondici, která je nutná pro tuto ušlechtilou sladkou specialitu.

Obecně lez říct, že v důsledku klimatických změn je stále méně dnů v roce, kdy je možné sklízet ledové víno. To samozřejmě zvyšuje riziko pro vinařské podniky. Pokud teploměr neklesne pod sedm stupňů Celsia, hrozí úplná ztráta. Například při sklizni 2019 vinaři v Porýní-Falci marně na mráz čekali.

Ušlechtilá sladká specialita žádaná na mezinárodní úrovni

Tajemství ledových vín spočívá v husté koncentraci složek z co nejzdravějších hroznů. Hrozny pro výrobu ledového vína musí být sklízeny při velmi nízké teplotě, Při sklizni a zpracování hroznů se musí postupovat tak, aby před vylisováním bobulí nedošlo k jejich rozmrznutí. Při lisování zůstává voda ve formě krystalků ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt. Daní za vysokou kvalitu moštu je velmi nízká výlisnost. Mošt s tak vysokým obsahem cukru kvasí velmi pomalu, proto mají ledová vína obvykle velmi vysoký obsah přírodního zbytkového cukru, který výrazně přesahuje 100 gramů na litr, ale na rozdíl od jižních sladkých vín mají jen relativně nízký obsah alkoholu, často jen kolem 7 %. Ledová vína jsou plná, harmonická, sladká a velmi aromatická – vysoká zbytková sladkost není díky čerstvým ovocným kyselinám rušivá. Jako rarita a specialita se německá ledová vína těší i velkému mezinárodnímu uznání.

Icewine harvest in the German town of "Erden", Mosel region, Dr. Hermann Estate. Photo source: Moselwein e.V./Chris Marmann. Site "Kinheimer Hubertuslay"

Icewine harvest in the German town of "Erden", Mosel region, Dr. Hermann Estate. Photo source: Moselwein e.V./Chris Marmann. Site "Kinheimer Hubertuslay"

DWI-Archivfoto der Deutschen Weinprinzessin Christina Schneider (2016/2017) während der Eiswein-Lese

Eisweinlese 2010 01

Eisweinlese 2010