Trendy na německém trhu s vínem

03/06/2024

Kde Němci nakupují víno a která vína jsou trendy? Německý vinařský institut (DWI) to sdělil na zahajovací tiskové konferenci mezinárodního vinařského veletrhu ProWein v Düsseldorfu.

Online obchod s vínem na vzestupu

Náročné ekonomické podmínky minulého roku ovlivnily nákupní chování mnoha spotřebitelů vína. Zejména domácnosti s nižšími příjmy se v roce 2023 častěji rozhodly obejít bez vína, naopak finančně stabilnější domácnosti téměř neomezovaly svou spotřebu vína.

Německý vinařský institut DWI, na základě výzkumu spotřebitelského chování domácností, který provedla agentura NielsenIQ, informoval, že v celkově klesajícím trhu s vínem se v roce 2023 nejvíce dařilo internetovým obchodům výrobců a prodejců vína. Díky tomu si internetové obchody oproti roku 2022 polepšily o dva procentní body a nyní mají podíl 13 % na celkovém trhu nákupů vína.

Naopak maloobchodní prodejci potravin ve stejném období zaznamenali pokles tržního podílu. V minulém roce se v nich stále nakupovalo 64 % všech vín. Diskonty a supermarkety ztratily každý jeden procentní bod, s podílem na trhu 37 % respektive 27 %.

Přímý prodej od výrobců zůstává u německých vín nadále významný. V místních vinařstvích nebo jejich internetových obchodech se nakupovalo ve 24 % případů.

Stoupající popularita vína bez alkoholu

Vína bez alkoholu, byť zůstávají velmi niche kategorií, stále získávají na popularitě a oslovují stále širší okruh spotřebitelů. V loňském roce kategorie nealkoholických vín zaznamenala nárůst o 27 %. Maloobchodní prodej nealkoholických vín vzrostl dokonce o 54 %, což je dvojnásobek. Tento trend je podpořen skutečností, že spotřebitelé jsou ochotni akceptovat obecně vyšší ceny nealkoholických variant vína. Ty jsou dány ztrátou objemu při výrobě a dodatečnými náklady na zpracování.

Nicméně podíl nealkoholických vín na trhu zůstává stále relativně nízký. Podle odhadů odvětví se jejich podíl na celkovém trhu s vínem pohybuje kolem jednoho procenta. Avšak i přestože je podíl nealkoholických vín na trhu stále relativně nízký, odvětví očekává další růst.

Růst ekologického vinařství

Ekologické vinařství zaznamenává nepřetržitý růst. Podle průzkumů společnosti Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) se ekologicky pěstované vinice rozrostly na 13 800 hektarů v roce 2022, což je nárůst o 1 300 hektarů oproti předchozímu roku. Podíl ekologicky obhospodařovaných vinic na celkové ploše vinic v Německu v roce 2022 činil 13,6 %. V letošním roce DWI očekává další nárůst.

Ekologická vína si udržují stabilní základnu zákazníků

Rostoucí plocha ekologického zemědělství je doprovázena trvalou poptávkou po ekologicky vyráběných vínech. Navzdory poklesu trhu s vínem v loňském roce si ekologická vína nijak zvlášť nezhoršila. Podíl na trhu se udržel na 3 % z celkového objemu nakoupeného vína a 4 % z prodeje ve srovnání s předchozím rokem.

Poptávka po nových odolných odrůdách PIWI

V ekologickém i konvenčním vinařství se dostávají do popředí a zájmu nové odolné odrůdy PIWI. Tyto odrůdy díky své přirozené odolnosti nevyžadují téměř žádnou ochranu a jejich vína dosahují kvalitativní úrovně tradičních odrůd. V odpovědi na přání spotřebitelů kupovat udržitelnější produkty se pěstování PIWI odrůd rozšířilo na přibližně 3 % celkové plochy německých vinic.

Bílé víno si udržuje převahu

Podíl bílého, červeného a růžového vína na objemu nakoupeného vína v roce 2023 zůstal stejný. Bílá vína stále dominují německému trhu s vínem s podílem 47%, červená vína si udržela 40 % a růžová vína zůstala na 13%.

young people enjoying wine together