News Details

Aktuality

Rostoucí vývoz německých vín

03/06/2024

Pozitivní výsledky německého vývozu vína pokračovaly i v roce 2023, a to již potřetí v řadě.


Pozitivní výsledky německého vývozu vína pokračovaly i v roce 2023, a to již potřetí v řadě. Podle údajů Německého vinařského institutu (DWI) se průměrná cena, kterou výrobci zaplatili za litr vína v zahraničí, oproti loňskému roku opět zvýšila o 20 centů na 3,35 eura. Jedná se o průměrnou cenu ex-cellar, která je ještě zatížena přirážkami za daně a distribuční marže na jednotlivých exportních trzích. Díky vyšší průměrné ceně se v roce 2023 oproti předchozímu roku zvýšila i celková hodnota německého vývozu vína. Zvýšení hodnoty o čtyři procenta na 384 milionů eur však bylo kompenzováno mírným poklesem objemu vývozu o dvě procenta na 1,15 milionu hektolitrů.

„Za úspěch určitě považujeme, že vinařství se v loňském roce dokázala částečně vyrovnat se zvýšenými náklady na většině exportních trhů tím, že adekvátně reagovala na situaci úpravou cen. Němečtí vývozci se potýkají s tvrdou konkurencí na mezinárodních trzích, kde jsou producentské náklady často mnohem výrazně nižší, částečně i díky nízkým minimálním mzdám,“ uvedla výkonná ředitelka DWI Monika Reule.

Výrazné plus ve Švédsku

Vývoz německých vín do Švédska v roce 2023 dosáhl výrazného úspěchu. Na tento exportní trh, který se ve statistikách exportu řadí na šesté místo, bylo vyvezeno o 22 % více vín v objemu 80 000 hektolitrů ve srovnání s předchozím rokem. Hodnota vývozu se zvýšila o 29 % na 20 milionů eur. Podle švédského monopolního podniku na prodej alkoholu, Systembolaget, německá vína dosáhla v roce 2023 poprvé druhého nejvyššího obratu v segmentu bílých vín. Německá bílá vína se tak v prodejích ve Švédsku posunula na třetí místo.

Také vývoz německých vín do sousedního Finska byl v roce 2023 pozitivní. Do země bylo vyvezeno o 3 % více vín a prodej se zvýšil o 9 %.

Dynamický vývoj exportu v Polsku

Polsko se v loňském roce poprvé dostalo na čtvrté místo v žebříčku nejdůležitějších exportních destinací pro německá vína poté, co se hodnota vývozu vína zvýšila o 16 % na 26 milionů eur. Objem vývozu zůstal stabilní na úrovni 109 000 hektolitrů. Ve srovnání s rokem 2013 se tak hodnota vývozu vína do sousední země zvýšila čtyřikrát a objem ztrojnásobil.

Top trojice zemí dovážejících vína z Německa

Němečtí vývozci vína zaznamenali významný desetiprocentní nárůst hodnoty prodeje i při zachování prodejních objemů v Nizozemsku, což je třetí nejdůležitější trh pro vývoz vína. Ve dvou nejdůležitějších zemích pro německá vína, USA a Norsku, vzrostly v loňském roce průměrné ceny o 21, resp. 28 centů za litr. V USA stál Ryzlink rýnský apod. v průměru 4,53 €/l a v Norsku 4,68 €/l. Avšak vyšší ceny vedly k sedmiprocentnímu poklesu vývozu vína do USA a dvouprocentnímu poklesu v Norsku.

Čtyři nejvýznamnější exportní destinace - USA, Norsko, Nizozemsko a Polsko - představovaly v loňském roce dohromady 41 % z celkové hodnoty a objemu německého vývozu vína.