News Details

Aktuality

První vinobraní na burčák

08/14/2023

Ve Falci dnes začalo vinobraní hroznů na burčák. Podle Německého vinařského institutu (DWI) je letošní začátek sklizně a celkový stupeň vývoje vinné révy v souladu s průměrem několika posledních let.


Ve Falci dnes začalo vinobraní hroznů na burčák. Podle Německého vinařského institutu (DWI) je letošní začátek sklizně a celkový stupeň vývoje vinné révy v souladu s průměrem několika posledních let.

Burčák se obvykle vyrábí z hroznů časně zrajících odrůd, jako jsou Solaris nebo Ortega.

Hlavní sklizeň hroznů začne na začátku až v polovině září.

Sklizeň hlavních odrůd, jako je Müller-Thurgau, by měla začít na začátku až v polovině září. Pro výrobu šumivých vín by se první hrozny burgundských odrůd mohly sklízet případně již koncem srpna. Ryzlink rýnský, který dozrává později, by měl být letos připraven ke sklizni v polovině až na konci září, v závislosti na pěstitelské oblasti.

Situace na vinicích je celkově pozitivní. Vinaři zatím nepocítili větší škody způsobené nepříznivým počasím. Po úspěšném kvetení révy je plodnost vinných hroznů uspokojivá a jejich tvar je dobře vyvinutý.

Tento rok bylo na vinicích třeba vynaložit značné úsilí kvůli vysokému tlaku napadení moučnivkou, známé také jako oidium. Nicméně pěstitelům se podařilo s tímto problémem relativně úspěšně vypořádat.

Další výzvou byla sucha, zejména na začátku léta v mladších vinicích, které ještě nemají tak silný kořenový systém. U některých z nich se projevily stresové příznaky, jako je vadnutí. Naopak starší vinice s hlubokými kořeny byly odolnější. Nedávné vydatné srážky přišly včas a v dostatečném množství, což bylo pro révu přínosné.

Aktuální dobré zásoby vody spolu s očekávaným teplejším počasím vytvářejí optimální podmínky pro další dozrávání hroznů. Pokud bude v následujících týdnech pokračovat slunečné a relativně suché počasí, zejména během hlavní sklizňové sezóny, lze očekávat kvalitní ročník vín pro rok 2023.

Další odkazy (v němčině): 

Výroba burčáku - video

Burčák

Recept na cibulový koláč k burčáku