News Details

Aktuality

Obliba suchých a růžových vín roste

05/20/2024

Německá vína jsou stále sušší. Podle údajů Německého vinařského institutu (DWI) z celostátního testu jakostních vín byla v loňském roce více než polovina (51 %) německých jakostních a prémiových vín nabízena jako suchá.


Německá vína jsou stále sušší. Podle údajů Německého vinařského institutu (DWI) z celostátního testu jakostních vín byla v loňském roce více než polovina (51 %) německých jakostních a prémiových vín nabízena jako suchá. To představuje nárůst o jeden procentní bod oproti předchozímu roku a o osm procentních bodů oproti roku 2013. V roce 2003 bylo suchých pouze 36 procent testovaných jakostních vín.

Podíl sladkých a polosladkých vín zůstal ve srovnání s předchozím rokem konstantní a činil 29 procent, avšak oproti roku 2003 poklesl o 15 procentních bodů. Nabídka polosuchých jakostních a přívlastkových vín se oproti roku 2003 nezměnila a jejich podíl činil 20 procent.

Německá produkce růžových vín dosáhla v loňském roce nového maxima. Podíl růžového vína mezi jakostně testovanými víny vzrostl z 13 na 16 procent, což představuje nárůst objemu o 200 000 hektolitrů na přibližně 1,1 milionu hektolitrů růžového vína. Tento nárůst byl na úkor červených vín, která nyní tvoří pouze 18 procent německých jakostních a přívlastkových vín. Podíl bílého vína testovaného na jakost zůstal v roce 2023 konstantní na 66 procentech.

Celkově prošlo v roce 2023 úspěšně testem jakostního vína přibližně sedm milionů hektolitrů jakostních a prémiových vín, což odpovídá přibližně 95 procentům německé produkce vína.