News Details

Aktuality

Nový průvodce vínem hodnotí přes 20 000 vín

11/22/2022

Právě vyšlo nejnovější vydání dvou renomovaných vinařských průvodců - „Eichelmann“ a „Vinum Weinguide Deutschland“ pro 2023. Dohromady hodnotí více než 20 000 vín od přibližně 2 000 výrobců ze všech 13 německých vinařských oblastí.

 


Právě vyšlo nejnovější vydání dvou renomovaných vinařských průvodců - „Eichelmann“ a „Vinum Weinguide Deutschland“ pro 2023. Dohromady hodnotí více než 20 000 vín od přibližně 2 000 výrobců ze všech 13 německých vinařských oblastí.

U bílých vín se oba průvodci zaměřují na ročník 2021. Podle Vinum se mladá bílá vína vyznačují „svěží kyselinkou, která je však dobře zvládnutá“ a střídmým obsahem alkoholu. Červená vína, u kterých se především jednalo o ročníky 2019 a 2020, vykazovala „vysokou úroveň“.

Eichelmann 2023

Pro nejnovější vydání průvodce světem vín Eichelmann redaktoři ochutnali téměř 12 000 vín. Nakonec vybrali 910 vinařství s 9 800 víny. Výrobcem s vůbec nejlepší kolekcí bílých vín roku se stal vinař Philipp Kuhn z Laumersheimu v Pfalzu. Nejlepším výrobcem červených vín se podle Eichelmanna stal württemberský vinař Christian Dautel.

Protože německá šumivá vína se v posledních letech stávají stále zajímavějšími, uděluje redakce již několik let cenu za nejlepší kolekci šumivých vín. Letos ji získalo vinařství Schloss Sommerhausen ze stejnojmenného vinařského města ve Frankách, které vyrábí šumivá vína již od 80. let minulého století.

Objevem roku je podle Eichelmanna velmi mladé vinařství z Falce, lichti & astroh. Freya Lichti a Alexander Strohschneider založili vlastní vinařský projekt teprve v roce 2019, přičemž předtím získali bohaté zkušenosti v mezinárodním vinařském světě. „Jejich vína charakterizuje komplexnost a preciznost,“ uvedla redakce.

Vinařství Hahnmühle z Mannweiler-Cölln v Nahe, přesněji z údolí Alsenz, bylo jmenováno vycházející hvězdou roku. Podle degustátorů jsou vína Hahnmühle velmi osobitá.

Vinum Weinguide Německo 2023

Rovněž nové vydání publikace "VINUM Weinguide Deutschland" nabízí přes 1 100 stran informací pro všechny milovníky německých vín. Poskytuje podrobné informace o všech německých vinařských oblastech, v jednotlivých portrétech popisuje přibližně 1 000 vinařství a přes 11 000 ochutnaných a hodnocených vín.

Titulem Vinař roku ocenila redakce časopisu Vinum Günthera Jaucha, majitele vinařství von Othegraven na řece Saar. Vinařství zaujalo degustátory prvotřídní kolekcí: 1. místo za Riesling Kabinett, 1. místo za Riesling Spätlese a 2. místo za Riesling Auslese.

Lukas Hammelmann, objev roku časopisu Vinum z Falce, vybudoval svůj podnik z ničeho a zároveň se vzdělával. Dnes prodává prostřednictvím předplatného asi 20 000 lahví ročně a vyváží je do USA, Skandinávie, Slovinska a dokonce i do Bordeaux.

Vinařství Böhme & Töchter ze Saale-Unstrut je rovněž vycházející hvězdou roku. Vývoj vícegeneračního vinařství v saském Gleinu, které již v předchozích letech zaujalo klasickými odrůdami hroznů a precizním řemeslným zpracováním, redakci mimořádně zaujal.