News Details

Aktuality

Novodobá historie: 75 let německé královny vína

09/11/2023

Až bude za pár dnů zvolena 75. německá královna vína, finalistky se budou ohlížet za úřadem, který za tři čtvrtě století od svého vzniku prošel zásadními proměnami. V oblasti napětí mezi tradicí a moderností nyní úřad obsazují mladí profesionálové s kompetencemi a silnými komunikačními schopnostmi, kteří reprezentují německý vinařský průmysl. Od samého počátku je Německý vinařský institut (DWI) zodpovědný za volbu a prezentaci německých královen vína.


Až bude za pár dnů zvolena 75. německá královna vína, finalistky se budou ohlížet za úřadem, který za tři čtvrtě století od svého vzniku prošel zásadními proměnami. V oblasti napětí mezi tradicí a moderností nyní úřad obsazují mladí profesionálové s kompetencemi a silnými komunikačními schopnostmi, kteří reprezentují německý vinařský průmysl. Od samého počátku je Německý vinařský institut (DWI) zodpovědný za volbu a prezentaci německých královen vína.

Požadované odborné znalosti pro aspirantky na královnu zahrnují znalosti v oblasti vinařství a sklepní technologie, schopnost plynné komunikace v jednom nebo více cizích jazycích a také schopnost sledovat budoucí trendy a porozumět kulturním proměnám v oboru vinařství, což je zvlášť významné vzhledem k vlivu klimatických změn. Královna německého vinařství se necítí být osamělou bojovnicí; spolu se dvěma zvolenými vinařskými princeznami tvoří tým vinařských vyslanců, kteří během svého funkčního období stanovují vlastní priority a hledají nové způsoby, jak šířit povědomí o původu a rozmanitosti německých vín po celém světě, přičemž klade důraz na mladou generaci jako cílovou skupinu.

Moderní vs. zastaralé?

Německá královna vína, která letos slaví tři čtvrtě století existence, se stala značkou s dlouhou historií. „Zavedené značky nelze jednoduše opustit," uvádí Monika Reule, generální ředitelka DWI, a reaguje tak na častou otázku týkající se aktuálnosti úřadu. Image německé královny vína se v posledních desetiletích modernizovala stejně jako německé víno jako celek. „Dnešní královny vína jsou profesionální mladé ženy, které umí výborně spojit tradiční vinařství s moderní dobou," vysvětluje ředitelka DWI a dodává: „Dokážou stavět mosty od tradičního vinařství k dnešku."

Cesta k modernizaci byla vydlážděna generacemi předcházejícími královen vína. Historie bývalých královen odráží nejen 75 let propagace vína, ale také 75 let novodobé historie. S postupnou změnou role žen ve společnosti došlo i ke změně obrazu.

Když byla v roce 1949 Elisabeth Kuhnová z Falce jmenována první německou královnou vína Spolkové republiky, odpovídala tradičnímu obrazu reprezentantky, která stála v záři reflektorů v dirndlu, s korunkou a žezlem. V roce 1967 bylo žezlo nahrazeno pohárem na víno a o pět let později Ulrike Neradt z Rheingau jako první cestovala po světě jako velvyslankyně německých vín jménem Německého vinařského institutu (DWI). Předtím byly cesty do zahraničí spíše výjimkou. S nástupem Petry Mayerové v letech 1988/1989 se vnímání německé královny vína veřejností začalo měnit. Jako první odmítla tradiční dirndl, který byl do té doby povinný, a začala nosit džíny i na oficiální schůzky. Od počátku roku 2000 nosí královny vína na většinu schůzek pracovní oblečení. Pouze korunka zůstává jako symbol nepostradatelnou součástí oblečení při oficiálních příležitostech, a to v daleko jemnější podobě než u jejích předchůdkyň z 50. až 80. let 20. století.

Moderní éra úřadu

Dnes je cestování po celém světě samozřejmou součástí povinností královen vína. Setkávají se s významnými osobnostmi z oblasti politiky a obchodu, přednášejí před odborným publikem, účastní se panelových diskusí a navštěvují 13 německých vinařských oblastí. Během omezení cestování a kontaktů způsobených pandemií COVID-19 převedly německé vinařské královny velkou část svých aktivit na internet. Vyvinuly vlastní formáty a zapojily se do tematických týdnů DWI Online. Pravidelně komunikují o svých aktivitách na sociálních médiích DWI a také na svých vlastních kanálech, kde prezentují různá témata týkající se německých vín.

S ohledem na rozmanitost a nové výzvy se kancelář stala od 90. let 20. století odrazovým můstkem pro kariéru mladých žen, které mají zájem o víno. Tyto ženy se staly významnými postavami v oblasti politiky, marketingu, gastronomie a samostatné podnikatelské činnosti.

Role médií

Vztah médií k tématu královen vína prošel v dnešní době mediální revoluce zásadními změnami. V roce 1965 byla Waltraud Hey, královna vína, zmiňována pouze v sedmi televizních pořadech německé televize. V roce 1997 byla volba královny vína v Neustadtu an der Weinstraße poprvé zaznamenána televizí Südwestfunk a později byla vysílána ve 60minutovém souhrnu. Vstup do televizní éry se uskutečnil v roce 1998 záznamem volebního večera MDR ve Freyburgu v atriu šumivého sklepa Rotkäppchen. Od roku 1999 vysílá SRW Mainz volbu německé královny vína v přímém televizním přenosu, který je přístupný po celém světě.

Výběr německé královny vína

Od roku 1950 je volba německé královny vína svěřena porotě složené z přibližně 70 odborníků z oblasti vědy, akademické sféry, politiky, vinařského průmyslu a médií. Vedení DWI jmenuje každý rok novou porotu. Podmínky, které platily do roku 1999 (např. že kandidátky musely být svobodné nebo pocházet z vinařské rodiny), jsou dnes již minulostí.

Při výběru německé královny vína vedou vinařské oblasti Mosel s dvanácti zvolenými královnami, Nahe a Falc s deseti, Franky, Porýní a Bádensko s osmi. Ahr s šesti, Württembersko s čtyřmi, Rheingau s třemi, Sasko s dvěma a Hessische Bergstrasse, Střední Porýní a Saale-Unstrut s jednou německou vinařskou královnou. I letos se o titul Německé královny vína uchází dvanáct kandidátek, přičemž Hessische Bergstrasse tentokrát žádnou kandidátku nepředstavila.

 

75.let německé královny vína

Více o německých královnách vína

Medailonek kandidátek