Německým šampionem vína pro rok 2023 se stal Thomas Schäfer

11/13/2023

Thomas Schäfer ze Stuttgartu se stal vítězem soutěže „Šampion vína 2023“, kterou již posedmé pořádá Německý vinařský institut (DWI) společně s časopisem „Der Feinschmecker“.

Dr. Thomas Schäfer, který má doktorát z fyziky a pochází z vinařské obce Langenlois v rakouském Kamptalu, se umístil na prvním místě mezi téměř 300 účastníky soutěže. Ve svých 36 letech zároveň nejmladším vítězem soutěže pro milovníky vína. Kai Wrase, soudce z Hannoveru a vášnivý příznivec odrůdy Sylvánské, obsadil druhé místo. Třetí příčku získal Dr. André Krapat, partner v poradenské firmě v oblasti managementu, který má slabost pro německý Ryzlink rýnský.

Soutěžící prošli náročným výběrem, kde nejlepší z nich se setkali v úvodních kolech v Hannoveru a Mnichově. Nakonec bylo do finále vybráno 13 nejlepších kandidátů, mezi kterými bylo tři ženy a deset mužů, všichni vášniví vinařští nadšenci.

Finále soutěže se poprvé konalo v neobvyklém prostředí vinařství Lauffener Weingärtner mezi Stuttgartem a Heilbronnem. Marian Kopp, jednatel tohoto vinařství, osobně provedl finalisty "posvátnými sály" s ocelovými tanky a dřevěnými sudy, vysvětlující, jak funguje úspěšné družstvo.

Před slavnostním předáváním cen a atraktivními odměnami se soutěžící museli plně soustředit na náročné zkušební otázky, které zahrnovaly teoretickou část týkající se znalostí o víně, odrůd révy vinné, stupňů predikátů, pěstování a zrání vína. Praktická část spočívala v popisu několika vín naslepo podle chuti, ročníku, odrůdy a oblasti, včetně exotického ledového vína vyrobeného z PIWIS, odrůd révy vinné odolných vůči plísním.

Finálový závěr soutěže nabídl nezapomenutelné napětí, přičemž tři finalisté - Thomas Schäfer, André Krapat a Kai Wrase - naslepo vybírali vína a během jedné minuty odpovídali na staccatové otázky před diváky.

Tři nejlepší umístění byla odměněna atraktivními cenami, včetně vinotéky Smeg, hodinek Junghans a víkendu v hotelu Burg Schwarzenstein s menu a ochutnávkou vín pro dvě osoby, sponzorovaného společností Original Selters. Všichni finalisté také obdrželi balíček ručně vybraných německých vín od würzburského obchodníka s vínem Rotweissrosé a karafu na červené víno od společnosti Zwiesel Kristallglas.