News Details

Aktuality

Narozeniny Ryzlinku rýnského: oslavy po celém světě

03/07/2024

Nejvýznamnější německá odrůda révy vinné, Ryzlink rýnský, oslaví své 588. narozeniny dne 13. března 2023. Tato odrůda byla poprvé zmíněna v listině z roku 1435. Aktivity spojené s těmito narozeninami budou probíhat po celém světě pod hashtagem #rieslingbirthday.


Nejvýznamnější německá odrůda révy vinné, Ryzlink rýnský, slaví 13. března 2023 své 588. narozeniny. Tato odrůda byla poprvé zmíněna v listině z roku 1435. Po celém světě se plánují aktivity pod hashtagem #rieslingbirthday. Ty zahrnují influencerské akce, semináře, večery a digitální kampaně, které lze sledovat prostřednictvím informačních kanceláří Německého vinařského institutu (DWI) a jeho kanálů na sociálních sítích. Podle údajů GOOGLE Trends zájem o termín "Riesling" celosvětově neustále roste.

Narozeniny Ryzlinku rýnského: oslavy po celém světě a několik příkladů aktivit

  • V Nizozemsku se losovalo o 6 balení ryzlinku za nejoriginálnější fotografii s německým ryzlinkem na sociálních sítích.
  •  
  • V Norsku se konaly oslavy ve vinárnách s programy se speciálními akcemi na ryzlink z různých německých regionů.

Ve Finsku vyhlásila informační kancelář "Vína Německa" soutěž o nejlepší narozeninový dort s ryzlinkem rýnským.

V Polsku tým "Wines of Germany" oslavoval s médiími ve Varšavě v restauraci Zoni Michalem Gniadkem pětichodové jídlo s vybranými ryzlinky.

Ve Velké Británii influencerům poslala společnost Wines of Germany UK narozeninové balíčky s ryzlinkem a propagačními materiály.

Ve Spojených státech se společnost Wines of Germany USA podílela na obsahu specifickém pro Riesling na webu germanwineusa.com a na kanálu Instagramu časopisu Wine Enthusiast.

Ryzlink rýnský je dominantní odrůdou révy v Německu a téměř čtvrtina vinic je osázena touto odrůdou. Více než jakákoli jiná odrůda definuje Ryzlink rýnský globální image 13 německých vinařských oblastí. Německo je považováno za domov Ryzlinku rýnského, pěstuje se zde přibližně 23 800 hektarů, což představuje 45 % všech Ryzlinků rýnských na světě. Rané rozšíření Ryzlinku rýnského ukazuje jeho příbuznost s divokou révou, a má dlouhou tradici u vinařů v Rheingau a na Mosele, s historickými doklady pocházejícími z 15. století. Doklady o jeho rozšíření v dnešním Porýní-Falci pocházejí z konce 15. a první poloviny 16. století.

Z klášterů do celého světa…

Ryzlink se rychle rozšířil do všech německých vinařských oblastí – zejména údolí řek, kde révě svědčí jimi kumulované teplo, blahodárné pro tuto odrůdu. Němečtí emigranti pak Ryzlink přenesli i do jiných zemí světa včetně Austrálie, USA nebo Nového Zélandu. V USA se mu dříve běžně říkalo „Johanisberský ryzlink“ podle vinice v oblasti Rheingau, která je nejstarší dosud existující vinicí na světě.

Protože půda je základ…

 Těžké jílovité půdy nechávají vyniknout citrusovému buketu, zatímco mladý červený pískovec ve vínu probouzí chuť meruněk. A konečně břidličná půda obvykle utváří výrazné minerální tóny.