News Details

Aktuality

Nákup vína bude pro spotřebitele výhodnější

03/14/2023

Současné ekonomické podmínky nezanechaly německý trh s vínem bez dopadů. Podle analýzy trhu společnosti NielsenIQ provedené Německým vinařským institutem (DWI) bylo v loňském roce nakoupeno o deset procent méně vína ve všech nákupních místech, což vedlo k poklesu prodeje o 6,5 procenta.


Současné ekonomické podmínky nezanechaly německý trh s vínem bez dopadů. Podle analýzy trhu společnosti NielsenIQ provedené Německým vinařským institutem (DWI) bylo v loňském roce nakoupeno o deset procent méně vína ve všech nákupních místech, což vedlo k poklesu prodeje o 6,5 procenta.

Výkonná ředitelka DWI Monika Reule vysvětluje vývoj trhu s vínem v roce 2022, že "vzhledem ke ztrátě kupní síly způsobené zvýšenými životními náklady se nákupy domácností silně soustředily na nezbytně nutné produkty. V důsledku toho nakupovalo víno méně domácností a také věnovaly větší pozornost ceně."

  • Nižší podíl na trhu s vyššími cenami

Spotřebitelé projevovali větší citlivost na cenu a více preferovali levnější vína ze zahraničí. Průměrná cena zahraničních vín byla 3,64 €/l, což vedlo ke snížení objemu nákupu o sedm procent a výdajů o pět procent. Na druhé straně, domácí dodavatelé museli čelit objemovým ztrátám o 14 procent a poklesu prodeje o osm procent při průměrné ceně 4,18 €/l. To vedlo ke snížení tržního podílu spotřebitelů zahraničního vína. Celkově tedy bude nákup vína v roce 2022 pro spotřebitele výhodnější. V důsledku toho se podíl německých vín na nakoupeném objemu vína snížil o jeden procentní bod na 44 %. Zahraniční vína zaznamenala nejvyšší objemový podíl na trhu italská vína s 16 procenty (-1 procentní bod), dále vína ze Španělska se 14 procenty (+2 procentní body) a francouzská vína s nezměněným podílem jedenácti procent. Domácí vína měla nezměněný podíl 47 procent na výdajích za víno, což je způsobeno vyšší průměrnou cenou.

Ekologická vína si udržují věrné zákazníky

V loňském roce se spotřeba vína snížila, ale ekologická vína si udržela svůj tržní podíl ve výši tří procent nakoupeného objemu vína a čtyř procent tržeb oproti předchozímu roku.

Růžová vína stále rostou na oblibě

Na rozdíl od celkového trendu nákupu vína se v roce 2022 pozitivně vyvíjel prodej růžových vín. Jejich podíl na objemu nákupu vína se zlepšil o jeden procentní bod na 13 procent. Tento růst byl na úkor spotřeby červených vín, jejichž podíl na trhu klesl ze 41 na 40 procent. Bílá vína zůstala beze změny s objemovým podílem na trhu 47 procent.

Rostoucí obliba internetového obchodu s vínem

Tržní podíl vín prodávaných online vzrostl v roce 2022 o další dva procentní body na 13 procent po nárůstu nákupů vína přes internet, zejména v období pandemické výluky. Maloobchod s potravinami (LEH) ztratil dva procentní body mezi místy nákupu vína, ale zůstává pro spotřebitele zdaleka nejdůležitějším zdrojem vína. V roce 2022 bylo v maloobchodě s potravinami zakoupeno 64 procent všech vín. Diskonty mají nezměněný tržní podíl 37 procent. Přímý prodej od výrobce je pro německá vína stále důležitý. Dvaadvacet procent z nich bylo zakoupeno na místě nebo v jejich internetových obchodech.

Podrobnější informace naleznete rovněž v Deutscher Wein Statistik.

 

Deutsche Weinkönigin 22/23 Katrin Lang, Deutsche Weinprinzessinnen 22/23 Juliane Schäfer & Luise Böhme