News Details

Aktuality

Mrazy na vinicích

04/25/2024

Po velmi teplé první polovině dubna zasáhly mnohé vinaře v regionech těžce mrazy


Po velmi teplé první polovině dubna zasáhly mnohé vinaře v regionech těžce mrazy

Mrazivé noci a chladné počasí, které přišlo po teplé první polovině dubna až v posledních dnech, způsobily rozsáhlé škody na vinicích v několika regionech Německa. Noční teploty výrazně klesly pod bod mrazu, dokonce místy až na -5 °C, a vážně poškodily vinice. Vzhledem k vysokým teplotám v posledních týdnech se vinná réva vyvinula o dva až čtyři týdny dříve než obvykle.

Bádensko

Mrazivá noc z úterý na středu vážně postihla vinaře v oblasti Enzkreis: Například vinařství Eisinger Otto Keller v lokalitě „Eisinger Berg“ hlásí škody způsobené nočními mrazy na 99 % svých vinic při teplotě - 2,3 °C. Vinařství Bischoff v Dietlingenu odhaduje škody na ploše přibližně sedmi hektarů na 80 až 90 %. Pro regiony Markgräflerland a Kaiserstuhl zatím nejsou k dispozici informace o rozsahu škod.

Franken

Ve Franken se rozsah škod způsobených mrazem v jednotlivých oblastech liší. Francký svaz vinařů odhaduje, že bylo poškozeno 50 % vinic v celém regionu, přestože ve různé míře. Výše škod zatím není možné přesně určit. Nejvíce postižené byly vinice v Ipsheimu, jižní steigerwaldské oblasti Bad Kissingen a v Karlstadtu, kde se používaly mrazové svíce ke ochraně révy. Obavy z škod má také Juliusspital ve Würzburgu, který očekává ztráty ve výši 100 %, 40 % nebo 70 % v závislosti na lokalitě.

Hessische Bergstraße

V oblasti Groß-Umstadt došlo k rozsáhlým škodám při nočních teplotách - 3,4 °C. Podle údajů vinařského úřadu v Eltville jsou tři vinice v okolí Groß-Umstadtu poškozeny téměř z 100 %.

Mosela

Mrazivé noci měly také dopad na Mosele: Vinař Burens ze Saarburgu odhaduje, že bylo postiženo přibližně 60 až 70 % jeho vinic. Podle sdružení zemědělců a vinařů v okrese Trier-Saarburg byly poškozeny rozsáhlé plochy vinic v regionu. Přesný rozsah ztrát bude možné určit až za několik dní.

Rheingau

Podle sdružení vinařů Rheingau ještě není možné přesně vyhodnotit situaci. Očekávají se škody na révě v místech náchylných k mrazu, jinak byly mrazy poměrně mírné.

Saale-Unstrut

Sdružení vinařů Saale-Unstrut má obavy o letošní sklizeň. I když se pokles výnosů očekává, není možné jej zatím přesně vyčíslit. Vinařství jako Pawis a Beyer hlásí významné ztráty, zatímco některá vinařství v údolí Saale hlásí úplné ztráty.

Sachsen

Mrazivé teploty způsobily velké škody i na saských vinicích, navzdory opatřením proti mrazu. Saský svaz vinařů očekává rozsáhlé ztráty na úrodě ve výši 90 až 100 %. Mrazuvzdorné ohně na vinicích nebyly účinné při teplotách až minus 5 stupňů. Státní vinařství Schloss Wackerbarth očekává značné ztráty na výnosech v závislosti na lokalitě a odrůdě.

Württembersko

Teploty pod bodem mrazu způsobily škody na vinicích v regionu Heilbronn. Rozsah škod se liší podle odrůdy, lokality a fáze vegetace.

Ojedinělé a rozsáhlé škody způsobené mrazem jsou hlášeny i z ostatních pěstitelských oblastí, avšak přesný rozsah škod zatím není znám.

(c) Weingut Knebel, Weinmanufaktur Zwicker, Weingut Zimmerling, Weingut Lilac