News Details

Aktuality

Ekologické vinohradnictví je v Německu pevně zakotveno

03/14/2023

V roce 2020 v Německu ekologicky obdělávalo přibližně 9 600 hektarů vinic, což znamená čtyřnásobný nárůst oproti roku 2004 a téměř desetiprocentní podíl na celkové ploše německých vinic. Mnoho vinařství zaznamenalo zlepšení kvality svých vín při přechodu na ekologickou produkci. Přestože některá z těchto vinařství nepropagují své ekologické metody, jsou ekologické praktiky stále více běžné a mnohé z nich se stávají standardem i v konvenčním vinařství.


Podle Ernsta Büschera z Německého vinařského institutu (DWI) v Mohuči se v roce 2020 v Německu ekologicky obdělávalo přibližně 9 600 hektarů vinic, což znamená čtyřnásobný nárůst oproti roku 2004 a téměř desetiprocentní podíl na celkové ploše německých vinic. Mnoho vinařství zaznamenalo zlepšení kvality svých vín při přechodu na ekologickou produkci. Přestože některá z těchto vinařství nepropagují své ekologické metody, jsou ekologické praktiky stále více běžné a mnohé z nich se stávají standardem i v konvenčním vinařství.

Vyvážený ekosystém vinice

Cílem ekologického vinohradnictví je udržovat vyvážený ekosystém vinice a podporovat biologickou rozmanitost. K tomuto účelu jsou vyloučeny syntetické chemické pesticidy, uměle vyráběná hnojiva a herbicidy. Fáze přechodu z konvenčního na ekologické vinohradnictví trvá tři roky.

Ekologičtí vinaři jsou průkopníky ve vinohradnictví a mnoho z jejich metod se stalo standardem. Patří mezi ně například pěstování odrůd révy odolných vůči houbám, používání užitečného hmyzu k hubení škůdců, ozelenění viničních tratí a udržování ekologické rovnováhy na vinici. V posledních letech se v německém vinařství také prosazuje trend biodynamických postupů, které využívají přírodní síly a řídí se učením Rudolfa Steinera. Biodynamické vinice již dosahují přibližně deseti procent podílu na ekologickém vinohradnictví.

Ekologické víno, ekovíno, biovíno

Od roku 2012 platí v EU nařízení, které upravuje nejen hospodaření na vinicích, ale také technickou přípravu ekologických vín ve sklepě. To zahrnuje například nižší limity pro maximální obsah síry v biovínech ve srovnání s konvenčně vyráběnými víny, zakázání některých přípravků na ošetření vína a zakázání jakéhokoli genetického inženýrství, například u kvasinek. Vína, která byla vyrobena v souladu s těmito předpisy v certifikovaných vinařstvích, se mohou nazývat biovíno, ekovíno nebo biovíno a lze je rozpoznat podle loga Společenství EU.

Ekologické zemědělství je často přidanou hodnotou

Přibližně polovina certifikovaných výrobců ekologického vína je zároveň členem některého z ekologických svazů, z nichž některé předepisují další kritéria pro své členství. Mezi nejdůležitější svazy patří Ecovin, Bioland a Naturland pro ekologická vinařství a Demeter a Respekt Biodyn pro biodynamická vinařství. Loga těchto svazů lze nalézt na etiketě vín.

Ekologické vinařství kladé důraz na úrodnost půdy a obvykle přináší nižší výnosy, což umožňuje ekologickým vínům lépe odrážet vlastnosti půdy a klimatu, v nichž byly hrozny vypěstovány. I když nelze chuťově odlišit vína stejné kvality z ekologického a konvenčního pěstování, ekologické víno často přináší přidanou hodnotu, protože podporuje ekologicky šetrnou výrobu. Biovína mají díky své široké distribuci pevné místo v nákupních koších spotřebitelů.

 

 

 

Weinberge im Sommer

Weinbergsschnecke