News Details

Aktuality

Britské nakladatelství ocenilo Moselu a Rheingau

11/23/2022

Vydavatelství William Reed z Velké Británie každoročně provádí anketu mezi odborníky na víno, someliéry a novináři z oblasti cestovního ruchu ze všech kontinentů o nejlepších vinicích světa a na základě výsledků sestavuje žebříček „World’s Best Vineyards” s cílem přispět k propagaci vinařské turistiky. V letošním roce se do prestižního žebříčku nejlepších vinic probojovali hned čtyři němečtí výrobci vína.


Vydavatelství William Reed z Velké Británie každoročně provádí anketu mezi odborníky na víno, someliéry a novináři z oblasti cestovního ruchu ze všech kontinentů o nejlepších vinicích světa a na základě výsledků sestavuje žebříček „World’s Best Vineyards” s cílem přispět k propagaci vinařské turistiky. V letošním roce se do prestižního žebříčku nejlepších vinic probojovali hned čtyři němečtí výrobci vína:

 

  • Schloss Johannisberg (č. 5) z Rheingau
  • Weingut Dr. Loosen (č. 14) z Mosely
  • Van Volxem (č. 69) z Mosely
  • Schloss Vollrads (č. 86) z Rheingau

 

Úchvatné výhledy

U Schloss Johannisberg, původního starého venkovského sídla, které je tomto uznávaném žebříčku uváděno po boku ikonických mezinárodních vinařství, porota vyzdvihla dva hlavní aspekty. Panství knížete von Metternich-Winneburg nabízí úchvatné výhledy na řeku Rýn a okolní vinařskou oblast a zároveň je místem, kde si lze vychutnat fantastické ryzlinky.  První zdokumentovaná zmínka o vinicích v Johannisbergu sahá až do roku 817, víno se zde pěstuje už neuvěřitelných 1200 let. V roce 1720 se oblast stala prvním vinohradem na světě, který byl osázen výhradně Ryzlinkem. Je to téměř 300 let, co je Ryzlink jedinou odrůdou, která se zde pěstuje a oblast je tak známá jako nejstarší ryzlinková vesnice na světě. Zámek ležící v samém srdci vinohradu byl původně benediktinským klášterem. V roce 1716 jej koupil Lothar Franz von Schönborn Konstantin von Buttlar, opat z Fuldy. Právě on údajně před 300 lety vysadil první Ryzlink. V roce 1816 palác získal státní kancléř rakouského císaře Klemens Wenzel von Metternich. Jeho rodina žila na zámku až do roku 2006. Pokud chcete poznat pravou chuť ryzlinku, vydejte se sem: začněte na zámku z 18. století a prohlédnete si sklepy, kde víno zraje v dřevěných sudech. V 900 let starých klenbách původního kláštera je uloženo přibližně 25 000 lahví až do ročníku 1748. Nahoře pod širým nebem ochutnáte ve viničním degustačním stánku spolu s lehkým občerstvením některý z proslulých ryzlinků. Krčma Schlossschänke se pyšní nádherným výhledem na panství, kde se po celý rok konají jazzové koncerty a koncerty vážné hudby pod širým nebem.
 

Porota chválí vína ze strmých svahů

U vinařství Dr. Loosen porota ocenila místní vína ze strmých svahů jako jedny z nejlepších moselských ryzlinků, a rovněž příležitost prozkoumat údolí Mosely a přilehlá půvabná městečka. Vinařství Dr. Loosen se nachází v obci Bernkastel, centru oblasti střední Mosely a je přes 200 let rodinným podnikem. V roce 1988 ho převzal Ernst Loosen, začal zušlechťovat vinice pravokořenných keřů, které byly staré 60 až 100 let a které rostou na nejlepších polohách klasifikovaných od roku 1868 jako Grosse Lage. Ne náhodou byl tento zastánce absolutního přístupu k terroir a enfant terrible německé vinařské scény osmdesátých let byl vyhlášen časopisem Decanter vinařem roku 2005. V současnosti patří mezi nejvýznamnější osobnosti německého vinařství a je neúnavným propagátorem ryzlinku. Při návštěvě jeho vinařství v údolí Mosely dramatické svahy porostlé vinic, včetně údajně nejstrmější na světě vinice „Bremmer Calmont", ohromí natolik, že jedinou odpovědí je vydat se mezi ně pěšky nebo na kole.

Ze břehů Mosely

Originální vinařství Van Volxem se nachází v historickém centru města Wiltingen na řece Saar. Pochází z římského vilového komplexu, jehož fragmenty jsou na místě patrné dodnes. Vinice na panství původně vysadili Římané ve 3. století na nejlepších břidlicových místech Sárska a patří mezi nejstarší strmé svahy. Vinice na panství, znovuobjevené v 11. století mnichy, se nakonec v 17. století staly součástí klášterního vinařství jezuitského řádu. V důsledku francouzské revoluce byl majetek sekularizován, a nakonec se dostal do vlastnictví sládka Gustava van Volxem, který emigroval z Bruselu. Vizionář van Volxem rozpoznal potenciál privilegovaných vinic a v následujících letech z nich vyvinul jedno z nejrenomovanějších vinařství v Německé říši. Na začátku 20. století rostla hodnota moselských vín, zejména saarských vín. Staly se vyhledávaným, luxusním zbožím. Van Volxem dosáhl svého rozkvětu, jak je doloženo v mnoha mezinárodních vinných lístcích z tohoto období.

 

Ze břehů Rýna

Jedna z nejstarších vinic v Německu, Schloss Vollrads, se nachází v oblasti Oestrich-Winkel v Rheingau ve velmi atraktivní a kultivované krajině. Od roku 1211 až donedávna byl podnik po 28 generací ve vlastnictví aristokratické rodiny Matuschka-Greiffenclau, která se může chlubit nejdelší vinařskou tradicí, a to nejen v Německu, ale možná i na celém světě. Zámečtí specialisté na ryzlink rýnský svou osmisetletou historii nesledují a soustředí se na vína – a zážitky -, které vám udělají radost. Hradní věž ze čtrnáctého století je majákem v okolní krajině. Tu můžete prozkoumat díky bohaté síti turistických stezek. Název oblíbené přírodní stezky "Flétny" (Rheingauflöte) pochází od názvu pro typickou láhev vína. Stezky vedou skrz významné vinice, lesy a naučné stezky.  Plody vinic se dají ochutnat v restauraci na panství, která se nachází v palácové oranžerii nebo v domě statkáře ze 17. století, a ochutnávky se konají v kočárovně. Na tomto panství, které kdysi navštívil Goethe a kde se nyní každoročně koná Rheingau Musik Festival, se odehrávají kulturní večery pod širým nebem a mnoho dalšího, je kultura vetkána do samotné podstaty.