News Details

Aktuality

75. Německá královna vína

10/12/2023

29. září 2023 byla 75. německou královnou vína zvolena Eva Brockmannová z Frank. Po boku jí stojí dvě vinařské princezny - Jessica Himmelsbachová z Bádenska a Lea Baßlerová z Falce.


29. září 2023 byla 75. německou královnou vína zvolena Eva Brockmannová z Frank. Po boku jí stojí dvě vinařské princezny - Jessica Himmelsbachová z Bádenska a Lea Baßlerová z Falce.

Tyto tři mladé dámy, velvyslankyně německých vín a německého vinařství, jsou hrdé na to, že v 75. roce existence soutěže mohou tuto tradici přenést do moderní doby. V průběhu volebního období je čeká přibližně 200 setkání a schůzek, na kterých budou celosvětově propagovat německá vína, pěstitelské oblasti a vinařství.

24letá Eva Brockmannová z Haibachu v okrese Aschaffenburg nejprve přesvědčila odbornou porotu v Saalbau v Neustadt an der Weinstraße a nakonec si získala i sympatie diváků. Letos již podruhé bylo na divácích, aby rozhodli o tom, kdo se stane novou německou královnou vína.

Eva, nová korunovaná vinařská královna, byla nadšená a nemohla uvěřit svému zvolení. Plánuje spolu s týmem pokračovat v propagaci německého vína a chystat nové kampaně. Nejvyšší vinařská koruna putuje do oblasti Frank již poosmé, naposledy ji získala Marlies Dumbsky z Volkachu v roce 2008/09.

Monika Reule, jednatelka Německého vinařského institutu (DWI), byla nadšená tím, jak silný a profesionální tým Eva Brockmannová, Jessica Himmelsbachová a Lea Baßlerová tvoří, a jak dobře budou reprezentovat německé vinařství jak doma, tak v zahraničí. Toto zvolení podle ní ukazuje, jak úřad německé královny vína za 75 let své existence prošel modernizací a profesionalizací.

Ve finálovém kole bylo kladen důraz na osobnost, charisma a vystupování na pódiu. Finalistky prokázaly své znalosti vína při slepé degustaci a musely správně určit odrůdu hroznů a pěstitelskou oblast vína, které vybrali diváci. Kromě toho se finalistky musely seřadit pět svých předchůdců ve funkci do chronologického pořadí a v rétorické hře prokázat spontánnost a pohotovost.

Po prvním kole hry Monikou Reule oznámila tři finalistky na základě hlasování poroty, což vyvolalo jásavý potlesk asi 700 hostů v sále.

V závěrečném kole se tři finalistky utkaly s Romanou Echensperger, MW, v souboji o znalosti vína. Nakonec finalistky zodpověděly otázku, s kým a proč by si rády připily sklenkou vína, kdyby byly zvoleny 75. německou královnou vína.

Více o královnách vína

Vyhlášení letošní královny vvín - video

Medailonky