News Details

Aktuality

Trend bezalkoholových tichých a šumivých vín

03/20/2023

Nabídka nealkoholických vín a sektů z německých sklepů se v posledních letech výrazně rozšířila. Podle Německého vinařského institutu nabízí stále více vinařství, družstev a komerčních sklepů vína a šumivá bezalkoholová vína. Přestože se nepředpokládá, že roce 2022 bude jejich podíl na celkové spotřebě německých vín vyšší než jedno procento, tak se výrobci a dodavatelé shodují, že je jedná o rostoucí trend.


Nabídka nealkoholických vín a sektů z německých sklepů se v posledních letech výrazně rozšířila. Podle Německého vinařského institutu nabízí stále více vinařství, družstev a komerčních sklepů vína a šumivá bezalkoholová vína. Přestože se nepředpokládá, že roce 2022 bude jejich podíl na celkové spotřebě německých vín vyšší než jedno procento, tak se výrobci a dodavatelé shodují, že je jedná o rostoucí trend. Nárůst prodeje nealkoholických vín v potravinářském maloobchodě dosáhl v roce 2022 přibližně 18 procent.

Prodej nealkoholických šumivých vín byl již v roce 2021 výrazně vyšší, a to přibližně 23 milionů lahví ročně, a dále rostl. Pro rok 2022 se již očekává, že podíl nealkoholických šumivých vín na trhu bude činit přibližně osm procent z celkové spotřeby šumivých vín v Německu.

Nové technologie dealkoholizace pro zachování aroma

Díky použití nových technologií a optimalizovaných procesů se chuť bezalkoholových vín a sektů v posledních letech výrazně zlepšila.  Nealkoholická vína vznikají odstraněním alkoholu z hotového vína. Dříve se to provádělo při zvýšených teplotách, čímž se ničila aromata a ztrácela se komplexnost ovoce. Dnes jsou postupy navrženy tak, aby se aromata zachovala: například vakuová destilace, která funguje i při nízkých teplotách.

Při výběru základních vín je důležité dbát na odrůdy hroznů bohaté na aroma a dobré kvality, aby do konečného produktu mohlo přejít co nejvíce aromatických látek. To může do jisté míry kompenzovat nedostatek alkoholu ve víně. V této souvislosti se často používá jako kompenzace také zbytkový cukr. Alkohol je totiž ve víně důležitým nositelem chuti, podobně jako tuk v potravinách.

Trend k prémiovosti v segmentu nealkoholických šumivých vín

V případě nealkoholických šumivých vín se ke kompenzaci používá především oxid uhličitý. Tyto nápoje se vyrábějí tak, že se z vína, které obsahuje cukr a bylo kvašením přeměněno na alkoholické, odstraní alkohol a do odalkoholizovaného vína se přidá kyselina uhličitá. Mnoho konzumentů, kteří se chtějí při pití vína obejít bez alkoholu, se domnívá, že by místo něj mohli pít pouze hroznovou šťávu. Ta však obsahuje pouze ovocné aroma z hroznů, postrádá "vinnou" chuť, která vzniká až při kvašení. Z hlediska vinařského zákona musí být nealkoholické šumivé víno označeno jako "šumivý nápoj vyrobený z nealkoholického vína" a obsah alkoholu musí být nižší než 0,5 objemového procenta.

Podle reprezentativního průzkumu, který v roce 2020 provedl institut pro výzkum trhu Nielsen, se nealkoholické víno a šumivé víno v Německu více konzumují ženy (60-66 %) než muži. Tyto nápoje se také častěji konzumují při zvláštních příležitostech a většinou mimo domov.

V současné době jsou bezalkoholová vína součástí především luxusní a módní gastronomie. Pro zvýšení jejich povědomí a obliby mezi zákazníky považuje DWI za klíčové je rozšířit do širokého spektra gastro-podniků, tak aby bylo možné je na seznámení a ochutnávku servírovat po skleničkách a zároveň tak představit jejich možnosti jejich párování s pokrmy.

 

young people enjoying wine together