News Details

Aktuality

Od poloviny února se po skoro celém Německu pohybují karnevaloví blázni

02/08/2023

Od masopustního pondělí (20. února) do Popeleční středy si „serióznost" dopřává oddych, a nálada je v těchto dnech lehká, jiskřivá a bezstarostná, stejně jako Secco, lehké perlivé německé víno.


Podle ustáleného klišé jsou prý Němci seriózní a disciplinovaní. Jednou v roce je však přinejmenším část republiky jako utržená ze řetězu. Právě Porýní je jednou z oblastí, ve kterých bujaré karnevalové oslavy neodmyslitelně patří k průběhu roku. Tradičně se slaví ve velkém především v Kolíně nad Rýnem, Düsseldorfu a Mohuči. Dříve se karneval slavil po celém Německu, dnes oslavy probíhají spíše v katolických oblastech – kromě západního Porýní také v jižním Německu. Účastníci karnevalu, oblečení jako klauni, strašidla nebo jednorožci, zpívají a tančí v ulicích, kilometrové průvody se proplétají městskými centry a místní lokály bývají nacpané k prasknutí. Normální všední život se zastavil, a tak zbývá náhodně příchozímu jediná volba – veselit se spolu s ostatními.

Od masopustního pondělí (20. února) do Popeleční středy si „serióznost" dopřává oddych, a nálada je v těchto dnech lehká, jiskřivá a bezstarostná, stejně jako Secco, lehké perlivé německé víno. Secco s nízkým obsahem alkoholu živě provází každou party a odpovídá radostnému přístupu k životu, který se pojí s karnevalovými dny. Názvy jako „Amüsecco“ nebo „Leichtsinn“ signalizují uvolněný, hravý požitek.

Termínem „Secco“ se označuje hravé perlivé víno, které se karbonizuje oxidem uhličitým. Víno má po otevření větší a intenzivnější bublinky. V souladu s tím se používá právní termín Perlwein (šumivé víno). Preferovanými odrůdami jsou Ryzlink rýnský a Rulandské bílé, ale v některých cuvée se na ozvláštnění objevují i odrůdy s bohatým buketem, jako je Bakchus, Gewürztraminer či Muškát. Právě díky relativně nízkému obsahu alkoholu se Secco doporučuje, když jsou karnevalové noci dlouhé a účastníci chtějí zůstat vzhůru.

Do bláznivého shonu se však dobře hodí i růžová vína, která slibují spíše požitek jak z hlediska barvy, tak chuti. Růžová vína totiž splňují všechny rozmanité požadavky chuťových pohárků. Díky své nekomplikované všestrannosti zazáří na společenských setkáních v každém ročním období, včetně karnevalového veselí. Rosé je trendy!