News Details

Aktuality

Německý ročník 2022: od jemného k výraznému a barevnému

11/23/2022

Ročník 2022 už má jedno zcela jisté ocenění: dařilo se mu v nejslunečnějším létě od počátku záznamů. Než se však dostane do sklepů, zažívají vinná réva a vinaři stresující období.


Ročník 2022 už má jedno zcela jisté ocenění: dařilo se mu v nejslunečnějším létě od počátku záznamů. Než se však dostane do sklepů, zažívají vinná réva a vinaři stresující období.

Stejně jako v předchozím roce se měsíc září ukázal jako naprosto zásadní pro kvalitu ročníku. Letošní září přineslo po dlouhém a vyčerpávajícím suchu toužebně očekávaný déšť. Celé léto zažívaly vinařské oblasti nejen extrémní množství slunce, ale panující úmorná horka doprovázel i kritický nedostatek vody, který na některých místech způsobil hloubkové vyschnutí půdy. To přineslo celou řadu problémů zejména pro mladé keře révy.  

Zářijový déšť přinesl lehčí vína

Na rozdíl od předchozího roku se téměř nevyskytly problémy s ochranou rostlin, což potěšilo zejména ekologické vinaře. Zářijový déšť způsobil, že malé bobule nabobtnaly, čímž se zabránilo přílišnému zatížení vína alkoholem. Mladá vína si dokázala zachovat ovocitost a zaujmout vůní typickou pro tuto odrůdu. Kyselost ročníku 2022 je méně výrazná než v loňském roce, protože se v horku rychleji odbourávala.

Slunce prospělo zejména červeným vínům, která jsou podle odrůdy velmi barevná, lehká až výrazná a pravděpodobně je lze skladovat velmi dlouho. Svěží a ovocná bílá vína jsou spíše štíhlá, někdy jsou dokonce popisována jako "lehkonohá" a zdá se, že jsou připravena k brzkému pití.

Dobrá sklizeň, regionální rozdíly, celkové množství 9 mil. hl.

Při pohledu na celostátní sklizeň je vína ve sklepích dostatek. Oproti předchozímu roku vzrostla odhadem o šest procent na 8 993 500 hektolitrů a vzrostla tak o dvě procenta nad dlouhodobý průměr. V závislosti na dostupnosti vody, úrovni odrůd a půdních podmínkách však existují velké rozdíly jak v rámci vinařských oblastí, tak i mezi nimi navzájem.