Mrazivé noci jsou ideální pro sklizeň ledového vína

12/14/2022

Při současných mrazivých nočních teplotách hluboko pod nulou se vinaři v mnoha německých vinařských oblastech mohou radovat – vyrazili sklízet hrozny na ledové víno.

Ahr

Včera v noci se tým vinaře Petera Kriechela pečlivě vyzbrojil nůžkami, čelovkami a mnoha vrstvami teplého oblečení a při mínus osmi stupních se pustil do stříhání hroznů na trati Bachemer Wingert. „Ten pocit je naprosto fantastický, sice mrze, jako když praští, ale po více než 20 letech jsme se dočkali a konečně máme ideální podmínky pro sběr hroznů na ledové víno“, uvedl Kriechel.

Franky

Také ve Frankách se v úterý ráno při teplotách kolem minus jedenácti stupňů sklízely zmrzlé hrozny na ledové víno. Christian Reiss z Würzburgu doufá, že ho vyrobí přibližně 80 litrů.  Podle vinaře dosahovaly hrozny Sylvánského vysoké hodnoty - 205 stupňů Oechsle. Minimální hmotnost moštu pro ledové víno je 110-128 ° Oeschle v závislosti na pěstitelské oblasti. Mrazivé prosincové teploty potěšily i vinařství Göbel v Randersackeru, které sklízelo zmrzlé hrozny odrůdy Rulandského modrého. Podle Svazu franckých vinařů totiž nechalo letos hrozny na ledové víno viset jen několik místních pěstitelů.

Hessische Bergstrasse

Na vinice Hessische Bergstrasse proudí studený vzduch z odenwaldské vrchoviny, který s sebou přináší ledové teploty.  Při mínus deseti stupních sklízeli vinaři z této oblasti hluboce zmrzlé hrozny odrůdy Souvignier Gris. První měření ukázala hmotnost moštu 179 °Oechsle.

Vinaři z kraje Nahe letos nezaregistrovali žádnou vinici pro výrobu ledového vína. Svaz zemědělců a vinařů spolkové země Porýní-Falc potvrdil, že po brzké hlavní sklizni mělo o registraci ledového vína zájem už jen několik zemědělských podniků.

V Rheinhessen, největší vinařské oblasti v Německu, oznámilo sklizeň ledového vína v letošním roce pouze deset vinařů. Tento týden jsou noci tak chladné, že sklizeň mohla začít.

V Sasku a Sále-Unštrutě sklizeň ledového vína s velmi dobrými výsledky už proběhla koncem listopadu. Při teplotě minus sedm až devět stupňů Celsia byly podmínky ideální. Odrůdové spektrum sklizených hroznů sahalo od Ryzlinku rýnského a Tramínu až po Cabernet Blanc a Blauer Zweigelt.

Ve Württembersku se sběrači z vinařství Fellbacher Weingärtner eGG vydali ve velmi časných ranních hodinách na vinici, aby již potřetí v řadě sklidil bobule pro tuto ušlechtilou sladkou specialitu. Zdravé a hluboce zmrzlé hrozny Rulandského modrého měly podle Thomase Seibolda, předsedy Weingärtner eG, hmotnost moštu 179 stupňů Oechsle. Lze očekávat, že vinařství Fellbacher stočí přibližně 1 000 lahví ledového vína.

V údolí Rems se ve vinařství Beurer v Kernen-Stetten sklízely zmrzlé hrozny odrůd Frankovka a Ryzlink rýnský. Ve vinařství Jürgen Ellwanger se sklízely zmrzlé hrozny odrůdy Kerner, které dosáhly hmotnosti 180 stupňů Oeschle.  Jak shrnul Felix Ellwanger ze stejnojmenného vinařství, očekává, že sklidí přibližně 150 litrů ledového vína Kerner, které pochází z chladné viniční trati Winterbacher Hungerberg.

První ledové víno odrůdy Johanniter

Achim Stilz z vinice Hagenbüchle ve Weinstadt-Schnait uvádí, že hrozny prvního průkopníka Piwi -odrůdy Johanniter – dosáhly hodnoty 144 stupňů Oechsle. Což by mohlo znamenat, že se vyrobí historicky vůbec první ledové víno z této odrůdy.

Ledové víno: Riziko zůstává

Na jihozápadě Německa letos ponechalo hrozny na výrobu ledového vína jen poměrně málo vinařů. Podle údajů Zemědělské komory mělo v Porýní-Falci (RLP) pouze 35 vinařství zaregistrované plochy pro sklizeň ledového vína oproti roku 2021, kdy jich bylo ještě 152. V poslední ch letech bohužel hrozny již často nebyly v takovém zdravotním stavu, jaký je pro tuto ušlechtilou sladkou specialitu vyžadován. Podle Svazu vinařů ve Frankách letos v bavorském regionu ponechalo hrozny pro ledové víno rovněž jen několik vinařů.

Weinlese Eiswein